Kuka meidän kaupungin asioista oikeasti päättää??

Näin lomalla, on ollut mielenkiintoista seurata keskusteluita festareista ja niiden paikoista. Wanaja ja Linna Jazz festarit ovat olleet lähes kaikille OK, mutta tämä uusi nuorille suunnattu Mellakka Linnan puistossa onkin aiheuttanut paljon polemiikkia. Lavat on konsertti paikalla erilailla aseteltu, joten musiikki on kuulunut enemmän ulos festarialueelta. Tästä onkin saatu todellisia ” someraivo” päivityksiä. Nyt on jo useammatkin poliitikot kertoneet mielipiteitään.
Tästä päästäänkin sitten ihan uudelle tasolle yleisesti. Kun joku asia yleensäkin saa suuret mittasuhteet, alkaakin mielipiteet muuttumaan. Aletaan puntaroimaan oman mielipiteen vaikutusta omaan äänestäjä kuntaan ja oman puolueen yhteiseen mielipiteeseen asiasta.
Olen itse vielä aika untuvikko ja menen edelleen niiden omien ajatusten ja fiilisten mukaan. Onneksi edelleen ajattelen asiat aina, suoraan kaupunkilaisen kannalta. Usein toivon, että useammatkin näin ajattelisivat.
Kaupunkilainen, joka ei seuraa paikallispolitiikkaa, kuin oman elämän kantilta ja paikallislehdistä sekä ihmisten somefiideistä, eivät tiedä, kuin hankalasti asioista oikeasti päätetään.
Kaupunginjohtajat molemmat päättävät tietyistä sovituista asioista tiettyihin raha summiin saakka. Kaupungin hallituksella on todella paljon valtaa. Päätetään suuristakin asioista, jotka eivät tule valtuustoon. Kaupunginvaltuusto päättää isoista linjoista ja suurimmista asioista. Lautakuntien esittelevät virkamiehet päättävät myös monista asioista tiettyihin valmiiksi sovittuihin asioihin, tietyillä rahamäärillä. Tosin ne tulevat lautakunnan tietoon kokouksissa. Sitten esimerkiksi Linnan Kehityksellä on monta asiaa mistä päättävät. Tieto menee kaupungin hallitukseen.
Näitä kaupungin alla olevia yhtiöitä on monta. Näissä on valtuutettuja sekä vaaleissa mukana olleita ihmisiä, jotka saavat paikan oman puolueensa neuvotteluiden tuloksena.
Tästä päästäänkin siihen, että kaupunkilaisten asioista päättää monenlainen sekalainen seurakunta.

Mielipidekirjoituksissa usein puhutellaan, että päättäjät taas päättivät näin tyhmästi, tai kenen päättäjän idea tämäkin oli, usein mietin, ketähän sinä nyt tarkoitat? Yksi esimerkki tähän.

Kantolantapahtumapuistoa koskevat päätökset tekee tällähetkellä Linnan Kehitys. Sitä hallinnoi 4-5 vuotta yritys, joka kanssa Linnan Kehitys on tehnyt sopimuksen. Kaupungin budjetissa on 180 000 euroa Kantolantapahtumapuiston infran kunnossapitoon ja markkinointiin oma summansa.
Nämä ovat todella hankalasti ymmärrettäviä asioita. Ei kaupunkilainen näiden mukana pysy eikä näistä ymmärrä, jos ei ihan päivittäin ole lukemassa Kaupungin nettisivuja, lautakuntien ja hallitusten esityslistoja ja pöytäkirjoja.
Tässä mukana olevallekin tämä on välillä hankalaa. Mukana yritän pysyä oikeudenmukaisuuden puolesta kaupunkilaista varten 😍

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leikataan ja sopeutetaan, köyhät kyykkyyn!

Palveluiden oltava saavutettavissa hyvinvointialueella

Kaikki puheenvuoroni aluevaltuuston kokouksessa 9.4.2024