Kehityksen jarru, vai kriittinen kaupunkilainen?


Kehityksen jarruna ei saa olla, mutta on oltava lupa olla kriittinen niin kauan, kun asiasta on kaikki mahdollinen tieto ja faktat pöydällä. Sitten niiden perusteella rakennetaan johtopäätökset sekä oma mielipide. Kaikillahan se ei ole samanlainen, vaikka olisikin samat tiedot. Se mikä päätös asiasta tehdään, riippuukin sitten siitä, minkälainen yhteinen näkemys ja tavoitteet löydetään.

Kaupunkia pitää koko ajan kehittää. Meneillään on erilaisia projekteja on hiilineutraalinen ohjelma, ekosysteemien kehittelyä, on ollut palveluverkko iltaa sekä pyöräilyä koskeva työpaja. Nyt on tulossa, järjestöavustuksia koskeva asukasilta.

Valtuuston asettamissa tavoitteissa on, että Hämeenlinnassa on aktiiviset kansalaiset. Aktiiviset ja osallistuvat hämeenlinnalaiset edistävät yhteistä hyvinvointia ja kuntalaisten terveyttä. Erilaisia työpajoja sekä asukkaiden iltoja järjestetään lähes joka kuukausi. Niihin tietenkin osallistuu asukkaita, joita asia kiinnostaa. 

Näissä kaikissa osallistamis- tilaisuuksissa ja niiden perkaamisessa ja koonnissa on tärkeää ottaa huomioon se, että asukkaalle on tultava tunne, että hän on pystynyt vaikuttamaan.
Miten asiat etenevät kaupungissa nopeasti? Ihan tavallisen kuntalaisen ehdotus ei kyllä kovin nopeasti etene. Sillä todellakin on merkitystä, kuka asian ottaa esille ja keneen se vaikuttaa. Juurikin huomasin, erään ihmisen julkisen huolen ”eräästä asiasta”. Meni kaksi viikkoa, kun tämä huoli oli hoidettu. Valitettavasti tarvitaan vaan, suhteita ja jokin yhteinen asia, joka yhdistää jonkun ”päättäjän” tai virkamiehen asiaan saadaan kyllä potkua.

Alkuvuodesta on ollut käsillä ”Hämeensaari hanke”. Kaiken huippu, oli kyllä tyyli, jolla asia tuotiin julkisuuteen. Asia esiteltiin ja kahden tunnin päästä mentiin kokoukseen päättämään asia.
Nyt luin 18.3 listalta, että kaupunginhallituksen käsitellessä asiaa, sitä ei ole merkitty salaiseksi. Vaikka KH:n kuullessa ensimmäisen kerran asiasta, siitä ei kukaan maininnut sanallakaan, ennen julkista ilmoitusta. Vedottiin siihen, että kun yrityksen kanssa neuvotellaan, liikeasiat ovat salaisia. Totuus Hämeensaari hankkeen tilanteessa on se, että sen maanantai päiväisen kaupungin hallituksen kokouksen lista ilmestyi nettiin perjantaina. Maanantaina asian esittelyn jälkeen Hämeensaari hanke vasta laitettiin julkiselle listalle.

No, tästä päästään taas oman kaupungin yhtiöihin. Kun kaupunki omistaa sataprosenttisesti yhtiön, ja uusista asioista neuvotellaan, asiat ovat julkisuudelta salaisia… Koska on kyse yhtiöstä, Kaupungin omasta yhtiöstä. Tässä viittaan asemanrannan pysäköintitalon rakentamissuunnitelmiin, jotka ovat KH:n listalla 18.3. Ja kaikki liitteenä olevat sopimukset ja suunnitelmat ovat salaisia… Se ei ollut kuitenkaan salainen, että kaupungin oma kiinteistökehitys yhtiö, on ilmaissut kiinnostuksensa päivittäistavarakaupalle varattujen tilojen ostamisesta. Tarjottu ostohinta kattaa laaditun kustannusarvion perusteella n. 80% tilojen rakennuskustannuksista. Eli toinen kaupungin omistama yhtiö ostaa toiselta. Eli rahaa otetaankin toisesta taskusta.

Kaikissa pysäköintilaitoksiin liittyvissä talousskenaarioissa suurin riski muodostuu kaupungin linjauksista pysäköintiin liittyen. Mikäli pysäköintilaitoksia rakennetaan, tulee pysäköinti, laitosten vaikutusalueilla ohjata kyseisiin laitoksiin. Muutoin pysäköintiyhtiö on varmasti taloudellisissa ongelmissa. Suora lainaus listalta.
Mielestäni nyt rehellisesti jokaiselle pendelöijälle pitäisi tehdä selväksi, että meillä ei tule olemaan ilmaista pysäköintiä pendelöijille, niin kun Riihimäellä ja Hyvinkäällä on. Mutta on muistettava, pysäköinti ei ole koskaan ilmaista, joku sen maksaa ja yleensä se on veronmaksaja.

Pysäköintilaitoksen sijainti on kaupunkikuvallisesti vaativa, kansallisen kaupunkipuiston ja valtakunnallisesti merkittävän rautatieympäristön rakennetun kulttuuriympäristön reunalla, pysäköintilaitoksen suunnittelulta odotetaan korkeatasoista ja ympäristöön soveltuvaa arkkitehtuuria.  Suora lainaus listalta. Hmm… mietityttää!

Palveluverkkopäätöksessä päätettiin, että koulut ja päiväkodit rakennetaan perustasoisina, ettei arkkitehtuuriin kuluteta turhia euroja. Näin toimitaan jo, aloitetuissa hankkeissa.

Silti mietin tätä hitautta ja asioiden tärkeysjärjestystä.  Valtuusto teki päätöksen, että Hämeenlinna rahastosta voisi ottaa rahaa investointeihin koskien palveluverkkoa. Se ei ole kuitenkaan edennyt. Palveluverkkopäätös ja lasten terveiden tilojen valmistuminen on hidasta. 
On kuitenkin kohteita,  jotka ovat onneksi menneet eteenpäin. Jukolan koulu ja piha. Katuman päiväkodin rakennus. Ruununmyllyn koulun saneeraus. HYK, valitettavasti odottaa, tehdyn valituksen johdosta.


Niin, en ole kehityksen jarru vaan kriittinen kuntalainen, varavaltuutettu ja lautakunnan jäsen. Sata kertaa olen sanonut, että katson aina asioita kaupunkilaisen näkökulmasta. Teen myös näin päätöksiä sekä päätösehdotuksia.

Kaupunki kehittyy, kun sitä kehitetään. Kaupungin tehtävä on tuottaa ihmisille peruspalvelut/ julkiset palvelut. On päästävä lääkäriin, opetus ja päivähoito on järjestettävä. Peruspalveluiden on oltava aina kunnossa, ja niiden parantamiseksikin on tehtävä työtä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leikataan ja sopeutetaan, köyhät kyykkyyn!

Palveluiden oltava saavutettavissa hyvinvointialueella

Kaikki puheenvuoroni aluevaltuuston kokouksessa 9.4.2024