Selkokielellä Informaatiota, KIITOS!

Jaahas, tällä viikolla onkin ollut, jos jonkinmoista poliittista toimintaa, itselläni sekä kaupungin valtuutetuilla.
Minä tuolla vaalimökillä jo syksyllä puhuin, että jos valtuustoon en pääse, niin aion kyllä siellä istua kuuntelemassa kokouksia. Maanantaina olikin sitten pitkä kokous. 9 tuntia istuin lehtereillä ja kuuntelin ja aistin tunnelmia. Jännittävää oli ainakin minulle. Kirjoitin havainnoistani muistiinpanoja, ihmisten ilmeitä ja eleitä. Kaikenkaikiaan hyvin kävi. Hämeenlinna sai varmasti hyvän kaupunginjohtajan.
Tänään lehdestä sitten luimme, mitä se politiikka isoissa asioissa onkaan. Itse näin noviisina ja sinisilmäisenä, taas haukoinhenkeä..Näinhän se menee...Kompromissejä ja sopimuksia..

Toisaalta taas kaupunkilaisen näkökulmasta ajateltuna, ei näytä hyvältä. Tässä taas mietin ja puntaroin, että se avoimmuus olisi kyllä kaikille parhaaksi. Avoimuus tuli moneen kertaan mieleen eilen ja myös tänään erilaisissa keskusteluissa. Linnan Infran kokouksessa oli puhumassa kirstunvartija Ismo Uusitalo. Hän puhui veloista ja taseista , yli ja ali jäämistä. Ihan selkokielellä. Valaistuin, hän puhui niin selkeästi asioista, että moni asia valkeni.
Nyt asioita pohdittuani ja asioiden minulle selkiydyttyä, on minulle turha tulla sanomaan, että SCC on turha ja siitä ei ole mitään hyötyä. Miksi moottoritin kate on hieno asia. Siitä tulee tiettyjä kuluja, mutta siitä saadaan myös tuottoja joilla kuluja katetaan.
Miksi kaupunginveroprosenttia pitäisi nostaa? Kuinka paljon valtion avustuksia ensivuonna karsitaan? Mihin saadaan lisää??

Näistä asioista pitäisi puhua kaupunkilaisille ihan selkokielellä. Ei voi vaan sanoa, että tämä on hyvä, ei tästä tule mitään kuluja kaupungille. Miksi ei voisi asioita aina avata kokonaan? Jos summa olisi jossain hankkeessa vaikka 20 000 000. Voisiko asian avata ihan kokonaan? Yksi taho maksaa 10.000 000 kolme tahoa maksaa 2 000 000 ja kaupungin maksettavaksi tulee 4 000 000. Ja asian valmistuttua kaupunki saa joka vuosi tuloja asian valmistuttua  2 000 000 vähintään joka vuosi.
Ei nämä asiat mielestäni ole vaikeita ymmärtää jos asiat avataan kokonaan. Kaupunkilainenkin voisi paljon helpommin sisäistää asiat ja hiukan helpommin hyväksyä. Nyt kun monista asioista puhutaan lautakunnissa, kokouksissa ja valtuustossa asiosta tulee ripotellen asiat kaupunkilaisten korviin.

Useammin pitäisi pitää infotilaisuuksia kaupunkilaiselle. Valtuutetuille on valtuustoinfo ennen valtuustoa. Miksi kaupunkilaisille ei ole valtuustoinfoa, kokouksen jälkeen. Heti tiistaina tai keskiviikkona joku vaikka hallituksen jäsen pitäisi vartin infon kastellissa kaupunkilaisille ja se menisi myös nettiin.

Virkamiehet voisivat pitä myös avoimia infoja kaupunkilaisille. Esim, kirstunvartija Uusitalo voisi pitää infon kastellissa, kun keskustellaan budjetista ja yli ja alijäämistä. Se varmasti avaisi ihmisten silmiä.

Kaikenlainen negatiivinen ilmapiiri, pitäisi pian muuttaa avoimeksi positiivisuudeksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leikataan ja sopeutetaan, köyhät kyykkyyn!

Palveluiden oltava saavutettavissa hyvinvointialueella

Kaikki puheenvuoroni aluevaltuuston kokouksessa 9.4.2024