Säästöjen syksy, mistä säästetään?

Syksy on tulossa ja politiikassakin on monta uutta asiaa. Liitot alkavat neuvottelemaan uusista työ ja palkka ratkaisuista.

Ihmisiä on paljon työttöminä, ja uusia työttömiä saadaan jopa viikottain. Nyt on todella mietittävä, miten työttömyys saadaan alenemaan ja miten ja mistä ihmiset saavat työtä.

Heitän tähän yhden ehdotuksen jota voisi miettiä, kun neuvottelupöytiin istutaan.

Onko palkkoja todella nostettava? Kuinka paljon? Voitaisiinko vaikka vuosi olla nostamatta palkkoja, ja työnantaja puoli tulisi vastaan nolla sopimusten lopettamisella ja määrä-aikaiselle työlle annetaisiin minimi aika? Alle puoleksi vuodeksi ei tehtäisi työsopimusta. Tällaiset "tarvittaessa työhönkutsuttavat" sopimukset lopetettaisiin ihan kokonaan.  Muuten vahoilla työehtosopimuksilla mentäisiin vuosi eteenpäin, ja asioita katsottaisiin uudestaan.
Yritysten yhteisöveron laskun pitäisi nyt auttaa yrityksiä työllistämään ihmisiä. 

Ostovoimaa ei saisi heikentää. Tiettyjä veroja tullaan jokatapauksessa nostamaan. Alko, tupakka, makeis- ja sähkö. Alkoholia ostetaan jokatapauksessa, vaikka sen hinta nousee. Tupakan hintaa voi hyvin nostaa, se on turhake. Sokeri kasvattaa peppua ja mahaa, joten senkin hintaa voi nostaa. No, kunhan ruoan alviin ei nyt koskettaisiin. Sähkölaskun nousu tietää jokaiselle lisämaksuja.

Yksi huolestuttava asia on tietenkin se, että yritykset eivät saa edustuskulujaan verotukseen. Se tietää ravintola-alalle vähemmän töitä. Ja nykyään yritykst eivät edes tuo vieraitaan tai työntekijöitään syömään läheskään niin paljoa, kun esim: 2000-2006 vuosina. Näihin on tullut jo isoja muutoksia.

Säästöt joita kunnille tulee, pelottavat todella. Eihän peruspalveluista voi leikata, kun muutenkin on tiukkaa, että kunnon peruspalveluita yleensäkkään saadaan järjestettyä. Neuvolaan, lääkäriin, hammaslääkäriin on tarvittaessa päästävä heti. Perheiden tukipalveluiden pitää toimia. Vanhusten pitää saada kotipalvelua, sekä sairaanhoidon palveluita kotiin.  Koululaisten pitää saada kunnon opetusta sekä ravitsevaa ruokaa. Ja nuorten palveluita pitää ehdottomasti lisätä. Koulut tarvitsevat kuraattoreita ja opoja, että nuoria voidaan ohjata eteenpäin elämässä opiskelujen tielle.
Näistähän on tietenkin helpoin säästää. Kaupungin johto antaa lautakunnille rahamäärät, jotka on säästettävä. Tasapuolisesti kaikilta pois.
Säästetäänkö kirjastopalveluista vai urheilukenttien kunnossapidosta vai investoinneista? Näistä ei voi säästää. Onhan kirjastopalvelut ilmaista kaikille ja pitää ollakkin. Heti kun tulee pakkaset on jääkentät jäädytettävä. Kaupungilla on oltava mahdollisuus investoidakkin, että saadaan lisää työtä ja tuloja. Investointien on kuitenkin oltava varmasti tuottavia, ei riskillä tehtäviä.

Voisiko isojen pomojen palkoista nipistää? Voisiko kaupunkien johtavien virkamiesten palkkoja tarkistella? Voisiko päällekkäisiä kovapalkkaisien virkamiesten tehtäviä yhdistellä?
Jos joudutaan henkilöstön lomauttamisiin, aloitetaanko ensin virkamiehistä?

Meillä tulee olemaan kova syksy. Voidaanko me kaikki yhdessä osallistua niin, että oikeudenmukaisuus säilyy ja heikommassa asemassa olevat kärsisivät vähiten??

Mia



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leikataan ja sopeutetaan, köyhät kyykkyyn!

Palveluiden oltava saavutettavissa hyvinvointialueella

Kaikki puheenvuoroni aluevaltuuston kokouksessa 9.4.2024