Erilaiset mielipiteet vaativat selkärankaa!


En ole pitkään aikaan päivittänyt blogia. Ei ole ollut aikaa. Nyt lupaan taas ryhdistäytyä ja kirjoittaa useammin.

Pikkuhiljaa aletaan rakentamaan kaupungin ensivuoden budjettia. Lautakunnat ovat antaneet omat ehdotuksensa. Kaupunginjohtaja esittelee budjettiesityksen kaupunginhallitukselle 21.10.2019 Kaupunginhallitus käy budjettia läpi ja tuo tietoja poliittisiin ryhmiin.

Budjettia rakennetaan niin, että tulee raamiesitys ja mikä se budjetti ensi vuonna on ja nyt se on näyttänyt noin kaksikymmentä miljoonaa alijäämää. Eli eri alueilta pitää karsia. Nyt on se tilanne, että pienillä juustohöyläilyillä tätä kasaan koota. On tehtävä myös toiminnallisia ja karsivia toimia.
Mitä ne sitten ovat? Mihin ollaan valmiita panostamaan? Mistä ollaan valmiita luopumaan?
Paljon on lakisääteistä palveluita sekä toimia, joihin on löydyttävä rahat. Perusterveydenhoito, lääkäripalvelut, vammaispalvelut, lastensuojelu ym. Päiväkoteihin ja siellä olevien lapsien hoito ja palvelut. Koulut, lapsien ja nuorten lakisääteiset palvelut. Sitten on niitä kaupunkilaisten virkistykseen ja hyvinvointiin panostavia palveluita, joista voi karsia, jos niin tarpeelliseksi nähdään
Raamihan rakennetaan, se jaetaan eri toimialojen kesken. Investointeihin on oma määrärahansa. Osa siitä jakautuu eri lautakunnille. Kaupungilla on paljon investoitavaa varsinkin meidän huonossa kunnossa olevaan kouluverkkoon. Monet koulut ovat tulossa tiensä päähän. Tarvitaan uudisrakennusta sekä peruskorjauksia. Nyt jo yli 1500 lasta on väistössä.
SiHy lautakunta on todennut yhdeksi tärkeimmäksi tavoitteeksi terveelliset ja turvalliset koulut. Ongelma vain tulevina vuosina on se, ettei rahat riitä kaikkeen. Monet kouluhankkeet ovat jo pitkällä suunnittelussa ja toivottavasti ensi vuonna menee kuokka maahan. Syksystä tulee pitkä ja tiukka on budjetti ja toriparkki.
Joulukuussa vihdoinkin päätetään ”toriparkin” kohtalosta. Itse henkilökohtaisesti toivon, että kaikenlainen rahoitus olisi selvillä, ennen kun päätös tehdään. Nythän on selvinnyt, että todellisia omistajien ja rakennuttajien tarpeita ei pystytä edes saamaan selville, koska ei ole valmiita kaavoja. Esimerkiksi ykköskorttelin, eli ”Ruusukorttelin” kaava on jäissä niin kauan, kun tulevat rakennuttajat tietävät mihin saavat   autot parkkiin. Kaupungin pitää tarjota velvoitepaikkoja kiinteistöille ja on oltava paikka mistä ne osoitetaan.
Olen käyttänyt kymmeniä ja kymmeniä tunteja selvittäen tätä toriparkki asiaa. Onko se järkevä? Onko sille tarvetta? Tuleeko paine oikeasti ulkopuolelta se rakentaa? Paljonko se todellisuudessa tulee maksamaan? Ja kuka sen maksaa? Onko oikeasti keskustan kehittäminen kiinni parkkipaikoista torin alla?  En ole saanut palkkaa enkä mitään korvausta näistä selvittelyistä!! Olen varavaltuutettu, enkä pääse edes päättämään koko asiasta.

Maanantaina valtuusto päättää keskusta visiosta. On kerätty todella paljon mahdollisuuksia, miten keskustaa voisi kehittää. Mielestäni siellä on monta nyt jo toteutettavaa hanketta. Keskustaa voi ja pystyy kehittämään, jos vain halua ja tahtoa on. Visiossa viitataan myös toriparkkiin ja Engelinrannan Areenan ja rakentamiseen. Onneksi ne on vain visioita. 
Ne voisi hyvin ottaa pois tästä keskusta visiosta. JOS toriparkki TEHTÄISIIN, pitää olla ulkopuolista rahaa ja paljon. Sekä vakuus siitä, että hanke ei maksa enempää kuin, budjetissa on. Eikä se saa vaikuttaa keskustan kivijalkakauppojen toimintaan, eikä nostaa keskustassa kävijöiden parkkimaksuja eikä nostaa liikehuoneistojen vuokria, eikä kaupungin velkatakkaa, eikä tulla veronmaksajien maksettavaksi. Ja koska nämä kaikki ei toteudu, en kannata TORIPARKKIA!! 
Areenan voi rakentaa ulkopuolinen TAHO. Omilla rahoillaan. Kaupungin on osallistuttava hankkeeseen infran tekemisen kautta. Ongelmaksi tulee se, että sen käyttäjät maksavat todella paljon käyttö maksuja, sen voin sanoa jo ihan suoraan. Ihan Elenia ja pohjantähti areenan hinnoilla ei käyttäjät sitä voi käyttää, mutta siitä päätetään joskus myöhemmin.

Taas voidaan sanoa, että olen kehityksen jarru. En ole vaan, realistinen. Saan edelleen paljon kiukkuisia katseita, tuhahteluja ja viestejä ja neuvoja siitä, kuinka olen väärässä niiden tietojen kanssa, joita itse olen etsinyt. Ja tietenkin mielipiteenikin on usein täysin väärä. Olen myös päättänyt, että en enää aloita keskusteluita ihmisten kanssa, jotka tahallisesti ja julkisesti haluavat ilmaista mielipiteeni vääryyden ja jopa nöyryyttää julkisesti. Sen tekevät ihmiset, joilla on erilainen näkökulma asiaan, mistä keskustellaan. 

Välillä tekisi mieli laittaa hanskat tiskiin ja sanoa, hoitakaa itse kun olette niin paljon parempia, mutta rakkaudesta lajiin ja kuntalaisten hyvinvoinnin parantamiseksi peruspalveluiden puolustamiseksi sekä lasten ja nuorten vuoksi tätä teen.

Saan kyllä jonkin verran myös kiitosta, että jaksan ja viitsin perehtyä asioihin. Tulee hyvä mieli, kun arvostetaan tehtyä työtä 😊
Olen ihan hirmuisen huolissani niistä leikkauksista, joita tullaan syksyllä tekemään. Mitään faktaa ei vielä ole, mutta odotan mielenkiinnolla budjetti esityksiä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leikataan ja sopeutetaan, köyhät kyykkyyn!

Palveluiden oltava saavutettavissa hyvinvointialueella

Kaikki puheenvuoroni aluevaltuuston kokouksessa 9.4.2024