Puheeni valtuustossa 9.5.2022

Arvoisa puheenjohtaja hyvät valtuutetut.


Minä haluan nostaa tästä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen raportista esiin enimmäkseen onnistumisia. Monet puhujat ovat nostaneet huolestuttavat asioita tästä raportista. 

Aloitan kuitenkin haasteilla. Hämeenlinnassa on suhteessa enemmän yksinhuoltaja perheitä, kun Suomessa keskimäärin. Se nostaa esille taas perheiden pienituloisuuden. Kaupungin vaikuttamismahdollisuudet on rajalliset valtuutettu Aapo Reima niitä nostikin esiin. mutta yksi keinoista johon kaupungissa voi vaikuttaa on työllisyystoimet, joka on terveyden ja hyvin voinnin edistämisen hyvin keskeinen toimi. Se että on töitä, takaatoimeentuloa ja luo ihmisille turvaa ja pysyvyyttä elämään. 

Työllisyys  palvelut siirtyvät kokonaan kunnille. Tämän tavoitteena on työllisyyden vahvistaminen yhä paremmin Kohdennetulla ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivilla palveluilla. Palvelut tulevat lähemmäksi asiakkaita, myös Hämeenlinnassa. 


Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia on lisätty.

Hämeenlinnan harrastamisen mallilla tarjotaan matalan kynnyksen kulttuuri ja liikuntaharrastuksia peruskouluikäisille lapsille ja nuorille lähipalveluna koulussa tai niiden lähistöllä. Harrastus ihan lähellä toimintaa järjestettiin Hämeenlinnan kaikissa peruskouluissa. 


Haluan lisätä tähän liikuntalukkarin. 

LIikuntalukkaritoiminta on Hämeenlinnalaisille kouluikäisille suunnattua matalankynnyksen MAKSUTONTA liikuntaryhmä toimintaa.  5-9 luokkalaisille syys ja kevätlukukaudella. 

Vaihtoehtoina on Tankotanssia, Golffia, Höntsäfutista ja Frisbeegolffia.  Kuntosalivuorot Lammilla ja Hämeenlinnassa sekä Uintivuorot Hämeenlinnassa ja Lammilla. Näistä löytyy tietoa liikuntahalliin sivuilta.


Korona pandemian ainoa hyvä asia on se, että ihmiset  ovat liikkuneet enemmän lähiympäristössä. Ulkoilureitit ovat olleet kovassa käytössä. Kaupunki on pyrinyt edistämään ja parantamaan kaupunkilaisten ulkoilumahdollisuuksia.  

Luontokohteita on kunnostettu ja uudistettu. Monia liikuntapaikkoja ja vapaa- ajanviettopaikkoja on kunnostettu Tervaniemessä ja Ahvenistolla unohtamatta torinjääkenttää. Hankerahoituksella on kunnostettu Ahvenistolla polkureittejä ja Aulangolla sibeliusmetsän ulkoilureittejä.Reittejä ja rakenteita on kunnostettu Taruksen retkeilyalueella ja Hämeen Ilvesreitillä. 


Lopuksi haluan nostaa esiin Esteettömyyden edistämisen Hämeenlinnassa. Hämeenlinnan ensimmäinen esteettömyysohjelma hyväksyttiin keväällä 2021 valtuustossa. 

Esteettömyys mahdollistaa yhdenvertaiseen mahdollisuuden osallistua yhteiskuntaan ja tuntea olonsa osalliseksi. Liikunnan esteettömyyden lisäksi on tärkeää huomioida näkemiseen, kuulemiseen, ymmärtämiseen ja kommunikointiin liittyvä esteettömyys.

Hämeenlinna on erityinen ja edistyksellinen nimittäin yhdessä erityisessä asiassa. 

Hämeenlinnaan on juuri rakenteilla esteetön uimaranta ja kalastuslaituri Hämeensaareen.  Siellä on tukeva loiva ramppi, tukevilla kaiteilla suoraan veteen. Kalastuslaiturille pääsee pyörätuolilla ja rollaattorilla, onkimaan tai heittämään virveliä. Esteettömät uimarannat ovat harvinaisuuksia edelleenkin Suomessa. Olemme Hämeenlinnassa edelläkävijöitä. Tämä kannattaa hyödyntää. On paljon erilaisia yhdistyksiä , joissa on ikäihmisiä tai liikuntarajoitteisia rollaattorilla tai pyörätuolilla  kulkevia. Hämeenlinna kesäreissun kohteeksi, uimaan Hämeensaareen, syömään paikalliseen ravintolaan ja tutustuminen johonkin kulttuurikohteeseen. 

Tässä vinkki matkailuun ja markkinointiin.

Kiitos!





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leikataan ja sopeutetaan, köyhät kyykkyyn!

Palveluiden oltava saavutettavissa hyvinvointialueella

Kaikki puheenvuoroni aluevaltuuston kokouksessa 9.4.2024