Puheeni Omaishoitajaliiton Järjestöpäivillä 13.10.2022

 

Olen Mia Heinonen täältä Hämeenlinnasta. Kuulun Hämeenlinnan seudun omaishoitajat yhdistyksen hallitukseen. Olen ensimmäisen kauden kaupungin valtuutettu ja aluevaltuutettu.

Minulla on perhe, olen naimisissa. Minulla on kaksi lasta, Emmi 12-vuotta ja Max 18- vuotta. Olen äitini osa- omaishoitaja. Käytän tällaista termiä, koska äiti asuu yksin, mutta samassa kerrostalossa meidänperheen kanssa. Meillä on jaettu perheessä äitini eli mummin asioiden hoitajat. Äitini on suht hyvä kuntoinen, mutta tarvitsee apua lääkäri käynneillä ja apteekkiasioilla näiden hoito kuuluu minulle, sekä siivoukset ja pyykit. Mieheni toimii kuljettajana, Emmi ulkoiluttajana ja kauppa-apuna. Max hoitaa roskat ja siivoukset minun kanssani. Vastuun jakaminen on syntynyt ihan luontevasti. Meidänperhe kokee tämän arvokkaaksi asiaksi. Mummi on hoitanut lapset kotona, kun ovat olleet pieniä. Lapset ovat käyneet seurakunnan kerhon, eivätkä ole olleet päivähoidossa.

Äitini toimi isänsä ja äitinsä omaishoitajana, joten olen ollut omaishoitajuuden kanssa tekemisissä jo lähes 20 vuotta.

Omaishoitajuus on minulle sydämen asia. Minulla on ollut vaaliteemana molemmissa vaaleissa omaishoitajuus. Minä haluan olla tukemassa kaikenlaisissa elämän vaiheissa olevia omaishoitajia. Haluan myös olla päättäjänä viemässä viestiä päätöksen tekoon kentältä.

Kyselin tietoja tuolta meidän Oma-Hämestä, miten meillä on asiat edenneet.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen (TulSote) ikääntyneiden palveluiden projektiasiantuntija on vetänyt omaishoidon kehittämisen työryhmää Kanta- Hämeessä  syksystä 2020 alkaen. Työryhmässä on ollut mukana alueelta joukko (n.20 henkilöä) omaishoitoasioiden parissa työskenteleviä ammattilaisia ikääntyneiden palveluista, vammaispalveluista ja lasten omaishoidon tuen palveluista.

Työryhmä on monialainen, hyvinvointialueen tuleva toimintaohje ja palkkiotasot ovat yhteiset kaikille ikä- ja asiakasryhmille. Hoitoisuuden arvioinnin välineiden kokeiluja ja yhtenäistämistä on tehty asiakkaiden ikäryhmien mukaisesti eli alaikäiset, työikäiset ja ikääntyneet.   

Yhtenäisen linjan ja samanmielisyyden löytäminen ei ole ollut helppoa. Laki omaishoidon tuesta nykyisellään on kovin tulkinnanvarainen ja mahdollistanut monenlaisia variaatioita toteuttaa tukea. Syyskuussa THL antoi ehdotuksensa kansallisista myöntämisen perusteista, työryhmässä seurataan asian etenemistä.  

Pohjana työskentelylle on käytetty I&O-hankkeen aikana valmisteltua luonnosta toimintaohjeesta, jonka valmistelun työpajoissa on ollut mukana yhdistys- ja järjestöedustajia.

Tämän Syksyn aikana on tarkoitus kutsua hankkeen toimesta alueen yhdistystoimijat koolle keskustelemaan ja suunnittelemaan tulevaa yhteistyötä. 

 

Toiminta-ohje on tällä hetkellä ikääntyneiden palvelujen asiakasohjauksen ja vammaispalvelujen tulosaluejohtajien tarkasteltavana. Alueen kunnilta ja kaupungeilta on lisäksi kerätty päivitetyt tiedot koskien omaishoidettavien määriä ja nykyisiä palkkiotasoja eli lähestytään esityksen teon vaihetta.

 

Asiakasmaksujen ja palkkioiden yhtenäistämistä valmistellaan hyvinvointialueella niin, että yleiset perusteet tulisivat aluevaltuuston päätettäväksi 25.10. kokouksessa ja maksujen määrät olisivat aluehallituksen päätettävänä marraskuussa.

 

Omaishoitajien yhdenvertaisuuden varmistaminen on tärkeää hyvinvointialueella.

Tällä hetkellä Hattulassa I hoitopalkkio: 611,62 €/kk, paitsi koululaiset, joilla on oppivelvollisuus saavat 423.61 Riihimäellä hoitopalkkio on 536,53 €/kk ja Hämeenlinnassa hoitopalkkio on 423,61

Kun minut valittiin aluevaltuutetuksi, olin vaaliteemoissani luvannut olla aktiivinen omaishoitajien asioiden eteenpäin viemiseksi. Minä tein aloitteen omaishoidon neuvottelukunnan perustamisesta Kanta- Hämeen hyvinvointialueelle

 24.5.2022 Mia Heinonen

Aloite kuuluu näin.

Me aloitteen allekirjoittaneet esitämme, että Kanta- Hämeen hyvinvointialueelle perustetaan omaishoidon neuvottelukunta.

Omaishoito on hoitomuoto, joka tukee heikentyneen toimintakyvyn, sairauden ja/tai vamman vuoksi säännöllistä hoitoa ja/tai huolenpitoa tarvitsevien kaikenikäisten henkilöiden kotona asumista. Konkreettisen henkilökohtaisen avustamisen lisäksi huolenpito voi olla myös hoidettavan päivittäisten toimien valvontaa, ohjausta ja tukemista.

Suomessa sopimusomaishoitajia on n. 48 000, pääasiallisia sopimuksettomia omaisiaan auttavia on 350 000. Omaishoito on paljon edullisempaa yhteiskunnalle. Ikääntyneiden tehostettu palveluasuminen maksaa n. 63.000 euroa vuodessa. Omaishoito n. 12.000 euroa vuodessa.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen päättäjillä ja koko alueella tulee olla selvä käsitys omaishoidon kokonaistilanteesta. Omaishoitoa tulee arvioida ja siihen tulee resursoida riittävästi. Kanta- Hämeen hyvinvointialueelle tarvitaan selkeä omaishoitostrategia, jolla omaishoitajien asemaa parannetaan ja yhtenäistetään. Strategian tulee huomioida alueen omaishoidon kokonaistilanne, tuen ja palveluiden tarpeet sekä kehittämiskohteet.

Kanta- Hämeen hyvinvointialueella päätetään alueen omaishoidontuen taso ja kriteerit tuen piiriin pääsemiseksi sekä omaishoidosta maksettavat palkkiot. Taloudellisen tuen ja palveluiden on oltava suhteessa omaisen antaman hoivan vastuuseen ja sitovuuteen.

Näin esitämme, että Kanta-Hämeen Hyvinvointialueelle perustetaan omaishoidon neuvottelukunta. Omaishoidon neuvottelukunnassa on mukana koko maakunnan yhdistysten edustus, virkamiesedustus ja sekä valtuutettuja omaishoidosta vastaavasta lautakunnasta.

Paremmalla omaishoidon toimijoiden yhteistyöllä tavoitetaan suurempi joukko avuntarvitsijoita, sekä toimia ennaltaehkäisevästi ja kustannustehokkaasti.

Yhdistykset välittävät tietoa omaishoitajien tarpeista sekä kehittävät hyviä, asiakaslähtöisiä toimintakäytäntöjä yhteistyössä hyvinvointialueen ja omaishoidon neuvottelukunnan kanssa.

Neuvottelukunnan toiminnalla kehitetään omaishoidon kokonaisuutta sekä palvelujärjestelmää, vastaamaan paremmin asiakkaiden tarpeisiin.

Omaishoidon neuvottelukunta turvaa, että koko maakunnan omaishoitajat ja heidän tarpeensa otetaan huomioon tasa-puolisesti.

Aloitteeseen tuli yli 30 nimeä valtuutettuja on 51Minä aluevaltuutettuna kannan oman vastuuni omaishoitajien puolestapuhujana, tukijana ja päättäjänä, että omaishoitajat huomioidaan ja heidän tärkeää työtään arvostetaan ja kunnioitetaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leikataan ja sopeutetaan, köyhät kyykkyyn!

Palveluiden oltava saavutettavissa hyvinvointialueella

Kaikki puheenvuoroni aluevaltuuston kokouksessa 9.4.2024