Aloite omaishoidon neuvottelukunnan perustamisesta Kanta- Hämeen hyvinvointialueelle

 

Aloite omaishoidon neuvottelukunnan perustamisesta Kanta- Hämeen hyvinvointialueelle

 24.5.2022 Mia Heinonen

Me aloitteen allekirjoittaneet esitämme, että Kanta- Hämeen hyvinvointialueelle perustetaan omaishoidon neuvottelukunta.

Omaishoito on hoitomuoto, joka tukee heikentyneen toimintakyvyn, sairauden ja/tai vamman vuoksi säännöllistä hoitoa ja/tai huolenpitoa tarvitsevien kaikenikäisten henkilöiden kotona asumista. Konkreettisen henkilökohtaisen avustamisen lisäksi huolenpito voi olla myös hoidettavan päivittäisten toimien valvontaa, ohjausta ja tukemista.

Suomessa sopimusomaishoitajia on n. 48 000, pääasiallisia sopimuksettomia omaisiaan auttavia on 350 000. Omaishoito on paljon edullisempaa yhteiskunnalle. Ikääntyneiden tehostettu palveluasuminen maksaa n. 63.000 euroa vuodessa. Omaishoito n. 12.000 euroa vuodessa.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen päättäjillä ja koko alueella tulee olla selvä käsitys omaishoidon kokonaistilanteesta. Omaishoitoa tulee arvioida ja siihen tulee resursoida riittävästi. Kanta- Hämeen hyvinvointialueelle tarvitaan selkeä omaishoitostrategia, jolla omaishoitajien asemaa parannetaan ja yhtenäistetään. Strategian tulee huomioida alueen omaishoidon kokonaistilanne, tuen ja palveluiden tarpeet sekä kehittämiskohteet.

Kanta- Hämeen hyvinvointialueella päätetään alueen omaishoidontuen taso ja kriteerit tuen piiriin pääsemiseksi sekä omaishoidosta maksettavat palkkiot. Taloudellisen tuen ja palveluiden on oltava suhteessa omaisen antaman hoivan vastuuseen ja sitovuuteen.

 

Näin esitämme, että Kanta-Hämeen Hyvinvointialueelle perustetaan omaishoidon neuvottelukunta. Omaishoidon neuvottelukunnassa on mukana koko maakunnan yhdistysten edustus, virkamiesedustus ja sekä valtuutettuja omaishoidosta vastaavasta lautakunnasta.

Paremmalla omaishoidon toimijoiden yhteistyöllä tavoitetaan suurempi joukko avuntarvitsijoita, sekä toimia ennaltaehkäisevästi ja kustannustehokkaasti.

Yhdistykset välittävät tietoa omaishoitajien tarpeista sekä kehittävät hyviä, asiakaslähtöisiä toimintakäytäntöjä yhteistyössä hyvinvointialueen ja omaishoidon neuvottelukunnan kanssa.

Neuvottelukunnan toiminnalla kehitetään omaishoidon kokonaisuutta sekä palvelujärjestelmää, vastaamaan paremmin asiakkaiden tarpeisiin.

Omaishoidon neuvottelukunta turvaa, että koko maakunnan omaishoitajat ja heidän tarpeensa otetaan huomioon tasa-puolisesti.

 

Aloitteen allekirjoittajat 24.5.2022

 

Mia Heinonen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leikataan ja sopeutetaan, köyhät kyykkyyn!

Palveluiden oltava saavutettavissa hyvinvointialueella

Kaikki puheenvuoroni aluevaltuuston kokouksessa 9.4.2024