Seminaarin info tilaisuus sisäilmasta. Allergia talo? Investoinnit koulutiloihin!!

Olin eilen Seminaarin koululla kuulemassa tiedotusta koulun sisäilma tilanteesta.

Siellä oli kiinteistön omistajan eli Suomen Yliopisto kiinteistöjen edustaja. Korjauksia  ja remontteja tehneen SIRATEn edustaja. Lääkäri Päivi Mali, terveyden hoitajat ja apulaisrehtori.

Vanhemmilta oli tullut tietoa, että lapsilla on selkeitä oireita, jotka saattavat johtua sisäilmasta. Terveydenhoitajat tekivät kyselyn ja vastauksia tuli jonkin verran.
seminaarilla on seitsemän rakennusta, joissa on lapsia Nummen koulusta väistössä sekä Sempun omat oppilaat. N.700 lasta.
Kolme rakennusta on peruskorjattu. Useisiin rakennuksiin on tehty korjauksia ilmavuotojen takia sekä ummehtuneen hajun takia. Useammassa luokassa on ilman puhdistaja.
mitään suurempia ongelmia ei pitäisi olla. Mittauksia on tehty kaikkiin tiloihin ja mistään ei ole löytynyt mitään "vaarallista" tai "home -itiöitä"! Silti on useampikin lapsi joka oireilee.
Suurimmat ongelmat ovat H- rakennuksessa. Tasakattoinen rakennus pihan perällä.
Rakennuksesta on otettu näytteitä muistaakseni 14 ulkoseinistä sisään ja lattioista. Mitään ei löytynyt.
Iso ongelma on, että H-osan IV- järjestelmä on tullut elinkaarensa päähän. Se hoidetaan kuntoon heti kun koulutyö antaa myöden. Nyt on menossa vielä tarkemmat tutkimukset, mutta tuloksia ei vielä ollut. Niitä saadaan myöhemmin.
Mika Metsäalho Linnan tilapalveluista on ollut nyt mukana sisäilma työryhmässä. Joka on kaupungin sisäilma vastaava. Hän kertoi, että tässä koulussa on suhteessa vähän sairastuneita ja oireilijoita, verrattuna mitä muualla on ollut. Aha.. Ei lohduta vanhempia yhtään. Sitten hän kertoi että, HÄMEENLINNAN KAUPUGILLA ON 60 SISÄILMAKOHDETTA!! 60!!Aivan järkyttävä määrä!!

Sitten omaa pohdintaa...
Osa vanhemmista olivat hyvinkin vihaisia. Lapset oireilevat. On päänsärkyä, huonoa oloa, astmaoireita, puhjennutta astmaa, silmät vuotavat, nenäveren vuotoa, oksentelua, väsymystä, ahdistusta. Jotkut lapset ovat niin altistuneita, että on kierretty lähes kaikki koulut missä oireita ei tulisi. No yksi on löytynyt.
Lasten sairastelu on todella kuormittavaa, surullista ja mielestäni raadollista perheille, jotka asian kanssa painivat. Minun mielestäni on ihan kamalaa, että sairastunut lapsi vaihtaa luokkaa monta kertaa, kaverit vaihtuvat. Syödään lääkkeitä, pidetään taukoa ja odotellaan uudessa paikassa alkaako oireet.
Sempulla on täyttä, kun on Nummen koululaiset, että mahdollisuutta luokan vaihtoihin ei edes ole.
Minulla on facessa useampikin kaveri, joiden perheissä lapset ovat kärsineet ongelmista. Ja niitä, jotka ovat olleet väistössä päiväkodista lähtien.

Tämä sisäilma ongelma on niin järkyttävä, että vetää sanattomaksi. Miten näitä tiloja on vuosien varrella hoidettu? Miten nämä rakennukset on rakennettu?
Lapsen koulunkäynti on hänen elämänsä tärkein tehtävä. Mitä se elämä on, kun koulun sairastuttaa fyysisesti.
Hämeenlinnaan on valmistunut uusi koulu Tuomelaan. Nummelle on rakenteilla. Torikadun ja Kaurialan päiväkoti muuttaa väistöön nyt keväällä. Parakit on Brahenkadun varressa.
Kaurialan koulu toivottavasti laitetaan pian maan tasalle ja siihen rakennetaan uusi päiväkoti/neuvola/palvelukeskus.
MISTÄ ME SAADAAN RAHAA, ETTÄ KAIKKI KOHTEET SAADAAN KUNTOON??
NYT ON AIKA LAITTAA ASIAT TÄRKEYSJÄRJESTYKSEEN JA PANOSTAA NÄIHIN KOULUTILOIHIN!!
MITÄ MAKSAISI ALLERGIA TALO SAIRASTUNEILLE OPPILAILLE?
INVESTOINTI BUUMI VALTAA KAUPUNGIN, INVESTOIDAAN MYÖS TERVEITÄ KOULUJA JA PÄIVÄKOTEJA LAPSILLE!!

Palaan asiaan vielä useammankin kerran..



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leikataan ja sopeutetaan, köyhät kyykkyyn!

Palveluiden oltava saavutettavissa hyvinvointialueella

Kaikki puheenvuoroni aluevaltuuston kokouksessa 9.4.2024