Aloite ja politiikkaa, vaalit tulee, oletko valmis?

 

Lautakunnassa käsitellään tärkeitä asioita. Aloitteet tulevat siihen lautakuntaan käsittelyyn, minkä lautakunnan alaisuuteen asia kuuluu. Kirjoitan tässä erään aloitteen käsittelystä.

Valtuustoaloite koulukyydin järjestämisestä molempien vanhempien luota. Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä 29.1.2018. Timo Viitanen jätti valtuustolle Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puolesta. Aloitteeseen tuli 39 nimeä, eri valtuustoryhmistä.

Valtuustoaloite käsiteltiin lautakunnassa 22.8.2018 alla selvitystä.

Kuljetusperusteiden mukaisesti kuljetuksen saa ainoastaan oppilaan virallisesta kotiosoitteesta. Kunnalla ei ole velvollisuutta perusopetuslain 32§:n nojalla järjestää maksutonta koulukuljetusta muusta kuin virallisesta osoitteesta.

Lainsäädännöllistä estettä kuljetuksen järjestämiseksi molempien huoltajien luota ei ole ja että kuntavoisi päätöksellään järjestää koulukuljetukset laissa säädettyä laajemmin.

Asiaa tutkittiin, jos tämä mahdollistettaisiin, niin koulukuljetuksen piiriin tulisi ARVIOLTA 400 uutta lasta, JOS nämä kaikki olisivat vuoroasujia. Keskimääräisellä kustannuksella laskien 400 uutta kuljetusoppilasta lisäisi kustannuksia NOIN 960 000 e. Koska kuljetustarvetta ei vuoro asujilla olisi joka päivä, kustannusten nousu olisi ARVIOLTA 480 000e.

Lautakunta päätti, ettei etuutta maksuttomaan koulukuljetukseen laajenneta. Perusteena on koulukuljetusten kasvavat kustannukset ja kuljetussuunnittelun tehokkuuden lasku. Hämeenlinnan kaupunki seuraa sosiaali- ja terveysministeriön ja valtioneuvoston toteuttamia jatkoselvityksiä liittyen vuoroasumiseen. Aloite jäi siis seurantaan.

Sivistys ja hyvinvointi lautakunta sai 9.12.2020 käsiteltäväksi Hämeenlinnan kaupungin esi- ja perusopetuksen kuljetusperiaatteet. Otin ryhmässä esille, että ehdotetaanko tähän kohtaan seuraavaa.

 2. että Hämeenlinnalaisille perheille tehdään kysely, jossa kysytään olisiko maksuttomalle koulukuljetukselle tarvetta myös toisesta kodista, jos lapsi asuu vuoroviikoin eri vanhemmilla? Kartoitetaan, kuinka paljon mahdollisia lapsia olisi, sekä tämän myötä kustannuksia. Nämä tiedot tuodaan lautakuntaan.

Päätettiin, että asiaa esitetään lautakunnassa. Eihän tämä mikään läpihuutojuttu ollut. Usein sanotaan, että politikoidaan. Mielestäni poliitikko saa politikoida. Silloinhan tuodaan omia ja oman puolueen arvoja esiin. Politikoida voi monella tavalla. Esimerkiksi, oman nimen näkyminen hyvässä esityksessä on joillekin ihan pakollista 😉, mielellään myös oman esityksen pitäisi voittaa! Enkä puhu nyt itsestäni 😊

Laitan lautakunnan pöytäkirjasta, esityksen tähän ja kokouksen kulun. Voin sanoa, että kyllä laittoi taas mietityttämään oman edun tavoittelu.

Sivistys- ja hyvinvointijohtajan ehdotus:

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä esi- ja perusopetuksen kuljetuskriteerit 1.1.2021 alkaen liitteen mukaisesti. Merkittiin, että keskustelun kuluessa Mia Heinonen teki Kylli Kylliäisen, Irma Taavelan ja Jani Koivusaaren kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: Päätösehdotukseen lisätään kohta kaksi: ”Sivistys ja hyvinvointilautakunta päättää, että hämeenlinnalaisille perheille tehdään kysely, jossa kysytään, olisiko maksuttomalle koulukuljetukselle tarvetta myös toisesta kodista, jos lapsi asuu vuoroviikoin eri vanhemmalla? Kartoitetaan, kuinka paljon mahdollisia lapsia olisi, sekä tämän myötä kustannuksia. Nämä tiedot tuodaan lautakuntaan.”

Merkittiin, että keskustelun kuluessa Antti Ahonen teki Kalle Virtasen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: Päätösehdotukseen lisätään kohta kaksi: ”Lisäksi lautakunta päättää, että vuoden 2021 aikana pyritään kartoittamaan vuoroasumisessa olevien lasten tarvetta koulukuljetuksiin.

”Merkittiin, että keskustelun kuluessa Kirsi Levä teki seuraavan muutosehdotuksen:

Päätösehdotukseen lisätään kohta kaksi: ”Lisäksi lautakunta päättää, että vuoden 2021 aikana selvitetään vuoroasumisessa olevien lasten koulukuljetusten järjestämisen.”

 Ehdotusta ei kannatettu.

Koska oli tehty kaksi esittelijän ehdotuksesta poikkeavaa kannatettua ehdotusta, asiasta oli äänestettävä. Äänestyksessä oli vastakkain Heinosen ehdotus ja Ahosen ehdotus. Heinosen ehdotus sai kahdeksan ääntä (Levä, Einiö, Heinonen, Jokinen, Jussila, Koivusaari, Kylliäinen, Taavela) ja Ahosen ehdotus kolme ääntä (Ahonen, Sorvari, Virtanen).

Äänestyksen jälkeen lautakunta hyväksyi yksimielisesti, että päätökseen lisätään kohdaksi kaksi, että hämeenlinnalaisille perheille tehdään kysely, jossa kysytään, olisiko maksuttomalle koulukuljetukselle tarvetta myös toisesta kodista, jos lapsi asuu vuoroviikoin eri vanhemmalla. Kartoitetaan, kuinka paljon mahdollisia lapsia olisi, sekä tämän myötä kustannuksia. Nämä tiedot tuodaan lautakuntaan. Päätös: Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti yksimielisesti

1v.hyväksyä esi- ja perusopetuksen kuljetuskriteerit 1.1.2021 alkaen liitteen mukaisesti

2.että hämeenlinnalaisille perheille tehdään kysely, jossa kysytään, olisiko maksuttomalle koulukuljetukselle tarvetta myös toisesta kodista, jos lapsi asuu vuoroviikoin eri vanhemmilla. Kartoitetaan, kuinka paljon mahdollisia lapsia olisi, sekä tämän myötä kustannuksia. Nämä tiedot tuodaan lautakuntaa

Tärkeintä on, että tämä koulukuljetus asia jää elämään tämän lautakunnan jälkeenkin. Onneksi!

Mia Heinonen

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan jäsen,

kuntavaaliehdokas 2021

 

 

 

 

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leikataan ja sopeutetaan, köyhät kyykkyyn!

Palveluiden oltava saavutettavissa hyvinvointialueella

Kaikki puheenvuoroni aluevaltuuston kokouksessa 9.4.2024