Omaishoidolla on väliä!

 

Omaishoito koskettaa lähes jokaista meistä jossain vaiheessa. Omaishoitoa ei aina tunnisteta. Omaishoitotilanteita on noin. 350 000, joista omaishoidon tuen piirissä on noin 49 000.

Omaishoidon palkkio on keskimäärin 440 euroa/kk sekä 3 vapaa päivää kuukausittain. Tämä on valtakunnallinen linja, toivoisin että resursseja olisi enemmän, omaishoitajien vapaisiin. Omaishoitaja hoitaa läheistään yleensä 24/7. Ajattele omalle kohdallesi, että sinulla olisi työstäsi 3 vapaa- päivää kuukaudessa. Todella raskasta työtä, varmasti moni on samaa mieltä.

Ilman omaishoitajien panosta sosiaali- ja terveydenhuolto kuormittuisi kestämättömästi. Pelkästään iäkkäiden hoidon kustannukset Suomessa olisi ilma omaisten apua 3.1 miljardia euroa enemmän kuin nykyisin (lähde Omaishoitajaliiton sivut)

Omaishoidolla voidaan turvata esimerkiksi ikäihmisten kotona asuminen pidempään tai varmistaa erityisnuorelle vahvemmat eväät elämään ennen itsenäistymistä. Yksilölliset palvelut ja tukitoimet turvaavat omaishoitoa.

Omaishoito ei ole vain ikäihmisten asia, vaan on paljon perheitä, joissa syystä tai toisesta ollaan lapsen tai nuoren omaishoitajana.

Olen huolissani omaishoitajien jaksamisesta. Korona on tuonut omat haasteensa omaishoitajille ja hoidettaville. Toivoisin, että ihmiset miettisivät omasta lähipiiristään omaishoitajia, jotka eivät ole virallisen omaishoidon piirissä. Miten sinä pienellä teolla, voisit omaa läheistään auttavaa ihmistä edes pienellä teolla auttaa? Puhelin soitto, tai kortti jos turvallista, niin käydä ovella kysymässä kuulumisia tietenkin terveysturvallisesti.

Omaishoitajaliitossa on n. 70 jäsenyhdistystä. Hämeenlinnassa toimii, Hämeenlinnan Seudun Omaishoitajat ry. Yhdistys on seudullinen, johon kuuluu myös Janakkala ja Hattula. Yhdistys tukee omaishoitajia ja heidän läheisiään jaksamaan arjessa. Yhdistys järjestää ohjausta ja jäsen iltoja, kerhoja ja virkistystoimintaa

Hallitus parhaillaan valmistelee kotihoidon ja omaishoidon uudistusta. Omaishoitoa tulee tarkastella, kehittää ja resurssoida keskeisenä osana hoiva ja palvelujärjestelmää, myös kunnissa.

Toivon, että kuntavaali ehdokkaat tutustuisivat omaishoitajiin ja heidän arkeensa. Vaalien jälkeen ensi kaudella kaikki valtuutetut yhdessä olisivat  edistämässä Hämeenlinnan omaishoitajien asemaa ja huomioivat heidät päätöksiä tehdessä.

Minä lupaudun ja sitoudun edistämään omaishoitajien asemaa.

Viisas kunta pitää huolta omaishoitajista!

Mia Heinonen

Hämeenlinnan Seudun omaishoitajat yhdistyksen hallituksen jäsen.

Kuntavaaliehdokas (sd)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leikataan ja sopeutetaan, köyhät kyykkyyn!

Palveluiden oltava saavutettavissa hyvinvointialueella

Kaikki puheenvuoroni aluevaltuuston kokouksessa 9.4.2024