Puheeni 6.9.2021 valtuustossa koskien ikäihmisiä

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut!

Ensiksi haluan kiittää niitä henkilöitä ja yhteisöjä, jotka laittoivat alkuun tämän tärkeän aloitteen. Toiseksi haluan kiittää viimevaltuustokauden valtuustoryhmiä, jotka yhdessä jättivät tämän aloitteen. 

Kun asia on tärkeä, aloitteen taakse saadaan kaikki valtuustoryhmät ja tahtotila on yhteinen.

Monet ikä- ihmisten palvelut ovat lakisääteisiä. Ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukeminen ja sosiaali- ja terveyspalvelut.

On oltava myös suunnitelmat toimenpiteistä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn,

Itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi sekä iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien palvelujen ja omaishoidon järjestämiseksi sekä kehittämiseksi.

Tässä vastauksessa kerrotaan, että

Laaditaan suunnitelma uudelle valtuustokaudelle osana hyvinvointisuunnitelmaa 2021-2025. Kaupungin hyteryhmä, johon kuuluu toimialojen edustajien lisäksi järjestöjen, oppilaitosten, poliisin sekä seurakunnan edustajat he valmistelevat lakisääteisen suunnitelman ikääntyneen väestön tukemiseksi yhdessä vanhusneuvoston ja ikäraadin kanssa.

Ohjelmaa työstetään osallistavin menetelmin, kuten lautakunta-sekä toimialakohtaisin webinaarein ja työpajoin. Hyten valmisteluryhmään liitetään vanhusneuvoston puheenjohtajisto sekä ikäihmisten vaikuttajaraadin puheenjohtaja.

Perustana suunnitelmalle käytetään valtioneuvoston periaatepäätöstä Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen 2030

sekä Kansallista ikäohjelma vuoteen 2030, muita hyvinvointia edistäviä ohjelmia ja esteettömyysohjelmaa.

Ikäohjelman 2030 keskeisinä vaikuttavuustavoitteina on suunnata ennaltaehkäiseviä ja toimintakykyä parantavia toimia iäkkäälle väestölle ja riskiryhmille, pidentää ikääntyvien työikäisten toimintakykyä ja työuria, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa, lisätä ja mahdollistaa vapaaehtoistyötä, varmistaa iäkkäiden palvelujen yhdenvertaisuus, tehokkaampi koordinaatio ja taloudellinen kestävyys, lisätä asumisen ja asuinympäristöjen ikäystävällisyyttä ja nostaa esille suomalaista ikäteknologian kehittämistä ja hyödyntämistä.

Keräsin Ikäohjelmasta 2030 5 tärkeää asiaa:

1.Luodaan paikallisesti rakenteita toimivalle asiakas- ja palveluohjaukselle, jolla varmistetaan, että asiakas saa juuri sellaisen palvelukokonaisuuden, joka parhaiten vastaa hänen tarpeisiinsa.

2.Palvelukokonaisuuksia seurataan.

3.Toteutetaan omaishoitoperheiden palvelujen kehittämistoimia mm. omaishoitajien vapaiden sijaistusvaihtoehtojen kehittämistä sekä valmiita toimintamalleja.

4. On huomioitava, että ikä- ihmiset haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään.  Valtaosa iäkkäistä asuukin omassa kodissaan ja kotiin tuotavia tai kotoa käsin saavutettavia palveluja kehitetään.

Kotiin annettavissa palveluissa on käytössä akuuttihoidon, kuntoutuksen ja omaishoidon toimintamallit, palveluita ympärivuorokauden ja toiminnanohjausjärjestelmät, jotka tukevat henkilöstön joustavaa kohdentamista asiakkaiden palvelutarpeen mukaan.

6. Palvelujen osittainen korvaaminen tai täydentäminen sähköisillä vaihtoehdoilla mahdollistaa peruspalvelujen turvaamisen niitä tarvitseville.

Kuitenkin on, muistettava että ehkäistään digitaalista syrjäytymistä ja huolehditaan heikommassa asemassa olevien mahdollisuudesta saada tarvitsemansa hyvinvointipalvelut.

 

Lisäksi:

Vapaaehtoistyön luonteeseen kuuluu erityisesti vastikkeettomuus ja vapaaehtoisuus, järjestöjen arvokas työ on huomioitava suunnitelmaa tehdessä.  Järjestöjen ja yhdistysten vapaa-ehtoisilla toimioilla ja työntekijöillä on päivittäin ja viikottain kontakteja ikäihmisiin sekä tietoa arjen toimivuudesta ja mahdollisista puutteista, jotka ikä- ihmisten arjessa ja elämässä tulee esiin.

Vielä Lopuksi:

 

On myös erittäin tärkeää, että me tulevissa budjetti kokouksissamme ja valtuuston ensivuoden budjetissa huomioimme sen, että ikä-ihmisten palveluita ei voi heikentää, vaan ne pidetään ennallaan tai niitä lisätään.

Kiitos!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leikataan ja sopeutetaan, köyhät kyykkyyn!

Palveluiden oltava saavutettavissa hyvinvointialueella

Kaikki puheenvuoroni aluevaltuuston kokouksessa 9.4.2024