Aloitteeni Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle 9.4.24 Psykiatrisia sairaanhoitajia kouluihin

 

Kanta-Hämeen Hyvinvointialue

Valtuustoaloite 9.4.2024

Psykiatrisia sairaanhoitajia nuorten tueksi kouluihin

Mia Heinonen

 

Me valtuustoaloitteen allekirjoittajat esitämme, että Kanta-Hämeen Hyvinvointialue palkkaa lisää psykiatrisia sairaanhoitajia yläkouluihin sekä yhtenäiskouluihin. Muutamassa kunnassa on  psykiatrisia sairaanhoitajia, esimerkiksi Riihimäellä ja heidän toimintansa on ollut toimivaa ja tehokasta. Esitämme, että psykiatrisia sairaanhoitajia palkataan kunnittain määräaikaisiksi kahdeksi vuodeksi. Talousarviossa huomioidaan kustannukset.

Kouluissa toimii jo valmiiksi monia asiantuntijoita: kuraattoreja, koulupsykologeja, terveydenhoitajia. Psykiatrisen sairaanhoitajan osaaminen täydentää näiden ammattilaisten osaamista. Sairaanhoitajan lähin työtoveri on kouluterveydenhoitaja.

Moniammatillinen tiimi vahvistuisi psykiatrisella sairaanhoitajalla, joka olisi enemmän mukana lasten ja nuorten arjessa matalan kynnyksen palveluna. Psykiatrinen sairaanhoitaja olisi koululla helposti saatavilla, voisi olla mukana oppitunneilla ja erilaisissa ryhmäytymisissä. Näin ollen hän pystyisi reagoimaan nopeasti lasten ja nuorten haasteisiin varhaisessa vaiheessa. Psykiatrinen sairaanhoitaja pystyisi toimimaan työparina opettajille, terveydenhoitajalle, kuraattorille ja psykologille.

Ennaltaehkäisevä työ on merkittävää ja tärkeää lapsuudessa ja nuoruudessa. Ennaltaehkäisy on myös kustannustehokasta. Lasten ja nuorten täytyisi saada tukea ja apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Varhaisen puuttumisen avulla haasteisiin tartutaan heti niiden alkuvaiheessa. Tällä tavalla voidaan välttyä esimerkiksi erikoissairaanhoidon tarpeilta.

Mielenterveyshäiriöt ovat yleisiä ja monet mielenterveyshäiriöt ilmaantuvat ensi kertaa nuoruudessa. Eri tutkimusten mukaan noin 20-25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyshäiriöstä, ja ne ovat koululaisten ja nuorten aikuisten tavallisimpia terveysongelmia. Erilaisia häiriöitä voi olla useampia yhtä aikaa.

Tällaisella matalankynnyksen palvelulla voidaan tukea lasten ja nuorten toimintakykyä ja edistää lasten ja nuorten terveyttä.
Psykiatrinen sairaanhoitaja tukee toiminnallaan lasten ja nuoren ohella myös perheitä sekä koulujen terveyden- ja oppilashuollon toimijoita. Perustasolla tapahtuva hoito on aina edullisempaa, kuin erikoissairaanhoidossa tapahtuva hoito.

Kokeilun tuloksellisuuden arvioimiseksi kerätään dataa toiminnan vaikuttavuudesta sekä resurssien oikeasta mitoituksesta. Kokeiluun haetaan STM:n tai OKM:n myöntämiä hankeavustuksia.

 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loma tulee juuri sopivaan aikaan...

Palveluiden oltava saavutettavissa hyvinvointialueella

Puheeni valtuustossa HAMK:in aiesopimus ja Hämeensaareen kaava