Maksuttomuus toisen asteen opinnoissa

 

Maksuttomuus toisen asteen opinnoissa

 

Oppivelvollisuuden laajeneminen toiselle asteelle astui voimaan elokuun alusta 2021. Laajennetun oppivelvollisuuden myötä toisen asteen opinnoista tulee maksuttomia oppivelvolliselle.

Tässä on perusteluita, miksi laki on tullut voimaan.

Ammatillisesta perustutkintokoulutuksesta ja lukiokoulutuksesta opiskelijoille aiheutuvat kustannukset asettavat nuoret eriarvoiseen asemaan perheen taloudellisen tilanteen perusteella. Taloudelliset syyt rajaavat opiskelupaikan valintaa, hankaloittavat opiskelua ja johtavat pahimmillaan opintojen keskeyttämiseen. Oppivelvollisuuden laajentaminen ja siihen kytkeytyvä toisen asteen koulutuksen maksuttomuus lisää- tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, sillä se mahdollistaa hakeutumisen itselle mieluisimpaan toisen asteen koulutukseen, ilman että hakija joutuu ottamaan perheen taloudellisen tilanteen. Välttämättömien oppimateriaalien ja – välineiden maksuttomuus tukee opintojen edistymistä tutkinnon loppuun suorittamista, eikä opintoja tarvitsisi keskeyttää taloudellisista syistä.

 

Tänä syksynä on kuitenkin niitä oppilaita, joita tämä maksuttomuus ei koske. Oppilas on opiskellut nivelvaiheen koulutuksissa, joko perusopetuksen lisäopetuksessa, ammatilliseen koulutukseen tai lukiokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa, kymppi luokalla tai vaihtanut opiskelualaa.

Tasa- arvohan ei tässä toteudu, koska samalla luokalla on niitä, joille maksuttomuus kuuluu ja niitä, joille se ei kuulu. Luokalla voi ammattikoulussa olla vielä vanhempia oppilaita, jotka joka tapauksessa jäävät maksuttomuuden ulkopuolelle.

Laki koskee 2005 syntyneitä nuoria toisen asteen opiskelut aloittavia. Lakiin ei ole tehty mitään poikkeamia.

Asia on käytännössä hankala, kuinka raja vedetään niiden oppilaiden kohdalla, jotka tulevat valmentavasta koulutuksesta tai ovat vaihtaneet ensimmäisen vuoden jälkeen alaa ja aloittavat nyt uudelleen opinnot?

 

Nivel vaiheet ovat aina hankalia, kuten tässäkin lain voimaan tulossa on huomattu. Tähän olisi pitänyt puuttua jo aikaisemmin, kun oli tiedossa Laajennetun oppivelvollisuuden myötä toisen asteen opinnoista tulee maksuttomia oppivelvolliselle.

On kaupunkeja, jotka ovat tehneet päätöksen laajentaa maksuttomuus myös niille, jotka tulevat toisen asteen opiskeluihin vasta tänä syksynä, vaikka maksuttomuus ei heitä suoranaisesti koske.

 

Mia Heinonen (sd)

Kaupunginvaltuutettu

Sivistys ja hyvinvointilautakunnan 1. vpj

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leikataan ja sopeutetaan, köyhät kyykkyyn!

Palveluiden oltava saavutettavissa hyvinvointialueella

Kaikki puheenvuoroni aluevaltuuston kokouksessa 9.4.2024