Siirry pääsisältöön

Puheeni valtuustossa ikä-ihmisiä koskevasta aloitteesta 6.9.2021

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut!

Ensiksi haluan kiittää niitä henkilöitä ja yhteisöjä, jotka laittoivat alkuun tämän tärkeän aloitteen. Ja toiseksi haluan kiittää viimevaltuustokauden valtuustoryhmiä, jotka yhdessä jättivät tämän aloitteen. Kun asia on tärkeä, aloitteen taakse saadaan kaikki valtuustoryhmät ja tahtotila on yhteinen.

Monet ikä- ihmisten palvelut ovat lakisääteisiä. Ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukeminen ja sosiaali- ja terveyspalvelut.

On oltava myös suunnitelmat toimenpiteistä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn,

itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi sekä iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien palvelujen ja omaishoidon järjestämiseksi sekä kehittämiseksi.

Tässä vastauksessa kerrotaan, että

Laaditaan suunnitelma uudelle valtuustokaudelle osana hyvinvointisuunnitelmaa 2021-2025. Kaupungin hyteryhmä, johon kuuluu toimialojen edustajien lisäksi järjestöjen, oppilaitosten, poliisin sekä seurakunnan edustajat he valmistelevat lakisääteisen suunnitelman ikääntyneen väestön tukemiseksi yhdessä vanhusneuvoston ja ikäraadin kanssa.

Ohjelmaa työstetään osallistavin menetelmin, kuten lautakunta-sekä toimialakohtaisin webinaarein ja työpajoin. Hyten valmisteluryhmään liitetään vanhusneuvoston puheenjohtajisto sekä ikäihmisten vaikuttajaraadin puheenjohtaja.

Perustana suunnitelmalle käytetään valtioneuvoston periaatepäätöstä Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen 2030

sekä Kansallista ikäohjelma vuoteen 2030, muita hyvinvointia edistäviä ohjelmia ja esteettömyysohjelmaa.

Ikäohjelman 2030 keskeisinä vaikuttavuustavoitteina on suunnata ennaltaehkäiseviä ja toimintakykyä parantavia toimia iäkkäälle väestölle ja riskiryhmille, pidentää ikääntyvien työikäisten toimintakykyä ja työuria, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa, lisätä ja mahdollistaa vapaaehtoistyötä, varmistaa iäkkäiden palvelujen yhdenvertaisuus, tehokkaampi koordinaatio ja taloudellinen kestävyys, lisätä asumisen ja asuinympäristöjen ikäystävällisyyttä ja nostaa esille suomalaista ikäteknologian kehittämistä ja hyödyntämistä.

Keräsin Ikäohjelmasta 2030 5 tärkeää asiaa:

1.Luodaan paikallisesti rakenteita toimivalle asiakas- ja palveluohjaukselle, jolla varmistetaan, että asiakas saa juuri sellaisen palvelukokonaisuuden, joka parhaiten vastaa hänen tarpeisiinsa.

2.Palvelukokonaisuuksia seurataan.

3.Toteutetaan omaishoitoperheiden palvelujen kehittämistoimia mm. omaishoitajien vapaiden sijaistusvaihtoehtojen kehittämistä sekä valmiita toimintamalleja.

4. On huomioitava, että ikä- ihmiset haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään.  Valtaosa iäkkäistä asuukin omassa kodissaan ja kotiin tuotavia tai kotoa käsin saavutettavia palveluja kehitetään.

Kotiin annettavissa palveluissa on käytössä akuuttihoidon, kuntoutuksen ja omaishoidon toimintamallit, palveluita ympärivuorokauden ja toiminnanohjausjärjestelmät, jotka tukevat henkilöstön joustavaa kohdentamista asiakkaiden palvelutarpeen mukaan.

6. Palvelujen osittainen korvaaminen tai täydentäminen sähköisillä vaihtoehdoilla mahdollistaa peruspalvelujen turvaamisen niitä tarvitseville.

Kuitenkin on, muistettava että ehkäistään digitaalista syrjäytymistä ja huolehditaan heikommassa asemassa olevien mahdollisuudesta saada tarvitsemansa hyvinvointipalvelut.

 

Lisäksi:

Vapaaehtoistyön luonteeseen kuuluu erityisesti vastikkeettomuus ja vapaaehtoisuus, järjestöjen arvokas työ on huomioitava suunnitelmaa tehdessä.  Järjestöjen ja yhdistysten vapaa-ehtoisilla toimioilla ja työntekijöillä on päivittäin ja viikottain kontakteja ikäihmisiin sekä tietoa arjen toimivuudesta ja mahdollisista puutteista, jotka ikä- ihmisten arjessa ja elämässä tulee esiin.

Vielä Lopuksi:

 

On myös erittäin tärkeää, että me tulevissa budjetti kokouksissamme ja valtuuston ensivuoden budjetissa huomioimme sen, että ikä-ihmisten palveluita ei voi heikentää, vaan ne pidetään ennallaan tai niitä lisätään.

Kiitos!

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olen ehdolla molemmissa vaaleissa!

 Olen ehdolla alue- ja kuntavaaleissa!  Kuntavaali numero 11 Aluevaalit 2010 Koen, että olen tämän valtuustokauden aikana ollut ahkera valtuutettu sekä aluevaltuustossa, että kaupunginvaltuustossa. Olen pitänyt puheita lähes jokaisessa kokouksessa. Olen kaupunginvaltuustoon kirjoittanut 39 puhetta valmiiksi.Olen jättänyt kolme aloitetta aluevaltuustossa, joihin on tullut kymmeniä allekirjoituksia. Olen puhunut omaishoitajien, ikäihmisten ja lasten puolesta. Kuuntelen ihmisten murheita sekä vien asioita aina eteenpäin, kun niihin on aihetta. Minä lupasin viime vaaleissa, että minulla on aikaa perehtyä aina kokousmateriaaleihin ja aikaa hoitaa luottamustoimia. Tämän lupauksen olen pitänyt. Olen ollut Hämeenlinnassa ahkera pitäjien puolestapuhuja. Olen ollut aktiivinen Alvettulan päiväkodin siirron aikataulumuutoksessa. Päiväkodin muutto saatiin siirrettyä, koska minä tein lautakunnassa esityksen ja siitä se meni hallitukseen ja valtuustoon. Päiväkoti meinattiin siirtää isompaan ...

Puheeni valtuustossa HAMK:in aiesopimus ja Hämeensaareen kaava

2.9.2024 Valtuustossa oli kaksi keskustaa elävöittävää pykälää. Hämeensaareen kaava on tärkeää mennä eteenpäin ja Hamkin kampuksen siirtoa keskustaan suunnitellaan.  HAMK Hämeenlinnan keskusta on tylsä ja hiljainen kesäkuukausien ulkopuolella. Hyvä, että joitain pilkahduksia positiivisesta tulevaisuudesta on olemassa. Kaupungin hallitus on päättänyt nyt ensivaiheessa aiesopimuksesta Hamkin kanssa, joka on meille valtuutetuille nyt tiedoksi. Sopimuksella sopijapuolet sopivat yhteisestä aikeestaan valmistella HAMK keskustakampus -hanketta. Aiesopimuksen tarkoitus on kirjata ylös neuvotteluosapuolten yhteinen näkemys hankkeen toteutuskokonaisuudesta sekä sopia pääpiirteissään osapuolten välisestä työnjaosta ja aikataulusta. Keskustakampuksen toteutukseen liittyvät lopulliset sopimukset tehdään erikseen aiesopimuksessa esitetyn tavoiteaikataulun mukaisesti. Sopimuksessa sovitaan keskustakampuksen kaavoitukseen liittyvästä tehtäväjaosta.  Kaupunki ja HAMK myös viestivät hankkeesta ...

Taloudentasapainottaminen heikentää palveluita!

  Arvoisa puheenjohtaja hyvät valtuutetut Tässä pykälässä raportoidaan hyvinvointialueen talouden tasapainotusohjelmien toteutumista. Valtuusto on kevään kokouksessa päättänyt hyväksyä talouden uuden tasapainottamisohjelman (tasapainotusohjelma 2).  Uusi ohjelma ei pitänyt sisällään erillisiä panostuksia, vaan se koostui kokonaisuudessaan henkilöstömenoista ja hankintojen kokonaisuudesta tavoiteltavista säästöistä. Nyt säästöohjelmia on konkreettisesti otettu käyttöön. Me valtuutetut näemme täällä lukuja, erilaisia tilastoja ja euromääriä, jotka ovat toteutuneet ohjelmien myötä. Näiden kaikkien takana on myös toimintoja, jotka kohdistuvat suoraan hyvinvointialueen asukkaisiin ja asiakkaisiin. Mielestäni se on tärkeä myös huomioida ja muistaa. Ikä-ihmisten päivätoimintapaikkoja on vähennetty, paikat ovat osalla muuttuneet sekä matkoista on tullut pidempiä. Asukasvuokria on nostettu kauttalinjan. OmaHämeen henkilökuntaa on irtisanottu kevään Yt neuvotteluiden jäl...