Siirry pääsisältöön

Mitkä ovat hyvinvointialuevaalit? Oletko valmis? Oletko valmis ehdokkaaksi?

Hyvinvointialuevaalit käydään ensi tammikuussa 23.1.2022

Kirjoitan tässä faktaa ja omia ajatuksiani, miksi nämä tulevat vaalit ovat tärkeät.

Hyvinvointialueille siirtyy sotepalvelut. Monet miettivät mitä se konkreettisesti tarkoittaa?

Eri kokoisten toimijoiden resurssit ja osaaminen palvelujen järjestämisessä vaihtelevat merkittävästi. Asukkaiden yhdenvertaisuus palvelujen saannissa ei toteudu. Väestöryhmien väliset ja alueelliset hyvinvointi- ja terveyserot ovat edelleen suuret. Tulevaisuudessa ikärakenteen heikentyminen lisää palvelujen tarvetta ja kustannuksia.

Tarvitaan vahvemmat järjestäjät vastaamaan sosiaali- ja terveydenhuollosta ja pelastustoimesta siten, että asukkaiden oikeus saada palveluja toteutuu yhdenvertaisesti.

Hyvinvointialueet korvaavat nykyisen kuntiin, kuntayhtymiin, sairaanhoitopiireihin ja erityisvastuualueisiin perustuvan palvelujen järjestämisen

Sote-uudistuksessa painopiste on julkisten palvelujen kehittämisessä. Julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut ovat palveluja, jotka valtio ja kunnat rahoittavat verovaroilla. Näitä ovat muun muassa:

sosiaalihuollon palvelut, kuten sosiaaliohjaus ja sosiaalinen kuntoutus

·         avoterveydenhuollon palvelut (tarkoittaa yleensä terveyskeskuksen vastaanottopalveluja sekä muun muassa ennaltaehkäiseviä neuvolapalveluja)

·         sairaalapalvelut

·         suun terveydenhuolto

·         mielenterveys- ja päihdepalvelut

·         lastensuojelu

·         vammaispalvelut

·         ikäihmisten asumispalvelut

·         kotihoito

Eli todella suuri osa kunnan/ kaupungin toimista ja rahoituksesta siirtyy hyvinvointialueille.

Mitkä ovat kuntalaisten mahdollisuudet vaikuttaa hyvinvointialueilla?

Hyvinvointialueesta annettavassa laissa säädetään alueen asukkaiden oikeuksista osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Äänioikeuden lisäksi hyvinvointialueen asukkailla on äänestysoikeus hyvinvointialueen kansanäänestyksissä. Asukkailla ja palvelujen käyttäjällä on lisäksi oikeus osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan muun muassa tekemällä aloitteita.

Aluevaltuuston tehtävä on vastata siitä, että asukkailla on käytössään monipuolisia osallistumisen mahdollisuuksia. Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia voidaan edistää esimerkiksi järjestämällä keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia, asukasraateja sekä ottamalla asukkaita mukaan palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen. Aluehallituksen tulee lisäksi asettaa hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimet eri väestöryhmien vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi. Hyvinvointialueen tulee myös turvata asukkaiden, palvelujen käyttäjien, järjestöjen ja muiden yhteisöjen riittävä tiedonsaanti sen toiminnasta.

Hyvinvointialueen lisäksi hyvinvointialueella tulee olla aluehallitus ja tarkastuslautakunta. Muut toimielimet ovat hyvinvointialueen päätettävissä.

 

Tästä pääsenkin suoraan vaaleihin 😊

HYVINVOINTIALUEVAALEISSA päätetään aluevaltuutetuista ja hallituksesta. Todennäköisesti tähän lisätään myös lautakuntia.

Kun itse ajattelen, ja luen näitä asioita järjellä, ymmärrän, kuinka tärkeää on, että saadaan hyviä DEMARI ehdokkaita. Sosialidemokraattien yksi tärkeimmistä, ellei tärkein tehtävä on peruspalveluiden puolustaminen ja takaaminen ihmisille, mehän lopulta hallitusvastuussa olevana puolueena saimme tämän uudistuksen läpi.

Meidän on puolustettava hyvinvointipalveluita ja peruspalveluita. Meidän on oltava päättämässä näistä asioista. En halua lietsoa pelkoa, mutta on puolueita, jotka ajattelevat peruspalveluista erilailla kuin me. Olen aivan varma, että tulee olemaan asioita, joista joudutaan sielläkin vääntämään esimerkiksi, mitä palveluita voidaan ohjata enemmän yrityksille..?


Minä itse haluan olla mukana ja päästä vaikuttamaan myös Hyvinvoitialueella!


Lähde ehdolle, lähde vaikuttamaan! 😊


 

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olen ehdolla molemmissa vaaleissa!

 Olen ehdolla alue- ja kuntavaaleissa!  Kuntavaali numero 11 Aluevaalit 2010 Koen, että olen tämän valtuustokauden aikana ollut ahkera valtuutettu sekä aluevaltuustossa, että kaupunginvaltuustossa. Olen pitänyt puheita lähes jokaisessa kokouksessa. Olen kaupunginvaltuustoon kirjoittanut 39 puhetta valmiiksi.Olen jättänyt kolme aloitetta aluevaltuustossa, joihin on tullut kymmeniä allekirjoituksia. Olen puhunut omaishoitajien, ikäihmisten ja lasten puolesta. Kuuntelen ihmisten murheita sekä vien asioita aina eteenpäin, kun niihin on aihetta. Minä lupasin viime vaaleissa, että minulla on aikaa perehtyä aina kokousmateriaaleihin ja aikaa hoitaa luottamustoimia. Tämän lupauksen olen pitänyt. Olen ollut Hämeenlinnassa ahkera pitäjien puolestapuhuja. Olen ollut aktiivinen Alvettulan päiväkodin siirron aikataulumuutoksessa. Päiväkodin muutto saatiin siirrettyä, koska minä tein lautakunnassa esityksen ja siitä se meni hallitukseen ja valtuustoon. Päiväkoti meinattiin siirtää isompaan ...

Puheeni valtuustossa HAMK:in aiesopimus ja Hämeensaareen kaava

2.9.2024 Valtuustossa oli kaksi keskustaa elävöittävää pykälää. Hämeensaareen kaava on tärkeää mennä eteenpäin ja Hamkin kampuksen siirtoa keskustaan suunnitellaan.  HAMK Hämeenlinnan keskusta on tylsä ja hiljainen kesäkuukausien ulkopuolella. Hyvä, että joitain pilkahduksia positiivisesta tulevaisuudesta on olemassa. Kaupungin hallitus on päättänyt nyt ensivaiheessa aiesopimuksesta Hamkin kanssa, joka on meille valtuutetuille nyt tiedoksi. Sopimuksella sopijapuolet sopivat yhteisestä aikeestaan valmistella HAMK keskustakampus -hanketta. Aiesopimuksen tarkoitus on kirjata ylös neuvotteluosapuolten yhteinen näkemys hankkeen toteutuskokonaisuudesta sekä sopia pääpiirteissään osapuolten välisestä työnjaosta ja aikataulusta. Keskustakampuksen toteutukseen liittyvät lopulliset sopimukset tehdään erikseen aiesopimuksessa esitetyn tavoiteaikataulun mukaisesti. Sopimuksessa sovitaan keskustakampuksen kaavoitukseen liittyvästä tehtäväjaosta.  Kaupunki ja HAMK myös viestivät hankkeesta ...

Taloudentasapainottaminen heikentää palveluita!

  Arvoisa puheenjohtaja hyvät valtuutetut Tässä pykälässä raportoidaan hyvinvointialueen talouden tasapainotusohjelmien toteutumista. Valtuusto on kevään kokouksessa päättänyt hyväksyä talouden uuden tasapainottamisohjelman (tasapainotusohjelma 2).  Uusi ohjelma ei pitänyt sisällään erillisiä panostuksia, vaan se koostui kokonaisuudessaan henkilöstömenoista ja hankintojen kokonaisuudesta tavoiteltavista säästöistä. Nyt säästöohjelmia on konkreettisesti otettu käyttöön. Me valtuutetut näemme täällä lukuja, erilaisia tilastoja ja euromääriä, jotka ovat toteutuneet ohjelmien myötä. Näiden kaikkien takana on myös toimintoja, jotka kohdistuvat suoraan hyvinvointialueen asukkaisiin ja asiakkaisiin. Mielestäni se on tärkeä myös huomioida ja muistaa. Ikä-ihmisten päivätoimintapaikkoja on vähennetty, paikat ovat osalla muuttuneet sekä matkoista on tullut pidempiä. Asukasvuokria on nostettu kauttalinjan. OmaHämeen henkilökuntaa on irtisanottu kevään Yt neuvotteluiden jäl...